Friday, 28 November 2008

Nilai sebuah persahabatan

video

Love has no limit..
Cinta itu tidak mengenal rupa, bentuk dan siapa dirinya..
nilai sebuah persahabatan adalah juga cinta yang tak ternilai...

Dedicated to all friends from
SIGS 1999-2003,
PLKN 01/04 KEM PASIR PANJANG PORT DICKSON,
KPMM 05-07
and
UITM SEGAMAT JOHOR 2008-2010.

Monday, 24 November 2008

Trailer Filem Selamat Pagi Cinta

JOM TENGOK WAYANG!!!!!!

sedap sgt ker cite nih?? nak kena tgk nih...
kerana ada sh.amani n fazura lah aku g tgk..
tak lupa jugak pierre..
wayang siapa kalau bukan wayang kita..
klu kite sendiri tak sokong filem melayu sampai bile pun filem melayu tak kan berkembang..
jd mai pakat ramai2 g tgk filem nih..

AKAN DATANG..
27hb november..
<<<<<>>>>

Majlis kahwin yang jaaaaaaaauuuuuuuuuhhhhh...

Last saturday i'm invited to k.nine (housemate atie) punye wedding..
sebagai wakil mama yang telah ke sungai petani so i went with atie..
we went dgn keta tunang k.amy (also housemate atie) with k.amy n k.ila (housemate atie)..
the journey took about 2 hours..bertolak kul 2 kul 4 baru sampai...
dtg amek gmbar salam2 n makan pun tak sampai 1 jam..
around 4.45 ktorg dah gerak nak balek...
tp otw balek ujan plak..jd perjalanan tak selancar masa dtg..
sampai umah around 7.15...
plan konon nya nak tgk the best, sweet, lovong cite dibatalkan lah..
so nih jer picture dari kenduri kawen k.nine....

Thursday, 20 November 2008

Not just them...

Well..not just the three of them that i had mentioned that i missed...but...yang kat bwh nih sume...
kengkawan tlg lah add ym n bca blog aku eh...







miss u all
mmmmmmmmmmmmmmuuuuuuuuuuuuuaaaaaaaaccccccccccchhhhhhhhhxxxxx!!!!

missing my friends..

b4 sleep....
i miss my friends...we always hangout during semester hol's and now...

sofya (sop) dah grad..susah nak contact...last sekali jmpe bulan 8 b4 pose ari tuh..dgr cite dah keje tapi susah sgt nak contact dia nih...
shaleena melisa (shaleen) tak berapa susah nak contact sumtimes ym n sumtimes kat blog nih..
dia tgh sebuk dgn research n mcm2 lagi..

and this gal over here efa (nurul iffah) nun jauh kat melaka..ntah bile balik..kdg2 cuti ada kat kelantan jer susah gak nak hangout berempat selalu...kdg2 ader efa takde sop ade sop takder efa..bile ader sp n efa takder shaleen (blk sabah ler tuh)..

people change...masa yang buat kite banyak berubah...but memories still terpahat di hati...
miss u all soooo much...nt ader masa hangout k..

start a new life babe!!!!!

as the quote said...i'm starting a new life..
being busy all day...and keep my mind of anything that can make me think of negative thoughts..
helping mama handling the job and her employees in MMHE..
drive here and there to bank..
factoring in cimb..
cash kan cheque..
check my current account..make sure it is tally to the statement.
ptg2 bawak atie biasakan driving = macam driving school gak..
aparaa ade lesen dah tak P pun atie still takut2 bawak keta..
but now dah ada class dgn cik elly atie dah confident dah..skit lah..
weekends...what shud i do on weekends..
kali nih nak cari duit lebih ckit..nak baking cookies and sell it..
anyone????
i just want to make my day are the most busiest day....
just to make it memorable....
got to go to sleep
tomorrow office hour 9-5 kena punch card if not my gaji ayah potong rm10(if masuk lambat lah)

Tuesday, 18 November 2008

Kisah setia seorang sahabat....

Kesian...sila baca..


Pejam celik, pejam celik je dah nak raya.
Dah lama aku tak balik kampung.
Rasanya dah dekat lima tahun sejak aku sambung belajar ke luar negara.
Tahun ni, dapat gak aku beraya di kampung, jumpa mak abah dan adik-adik kawan-kawan yang dah lama hilang tanpa khabar berita.
Apa cerita Naim ye?
Dah lama aku tak contact dia.
Kalau jumpa mesti dia marah gile kat aku pasal aku tak reti-reti nak hantar surat kat dia.
Dulu masa kecik main sama-sama.
Bila dah belajar... lupa kawan! Raiz senyum sendirian.
Terkenang zaman riang kanak-kanaknya bersama Naim.

Bas yang terhenyak-henyak dek jalan yang berlubang terasa bagai membuai sambil melayan kenangan.
Mesti semua orang terkejut dengan kepulangannya.
Mesti ramai awek kampung menyesal kerana mengejek dia dahulu.
Maklumlah dulu Raiz 'nerd'! Selalu kena buli.
Naimlah yang selalu jadi 'bodyguard'nya. Tapi sejak belajar di luar negara, dia dah berubah.
Jadi kacak dan pandai bergaya. Naim juga mesti terlopong melihat perubahan dirinya.
Bas yang membawa Raiz dari pekan tadi berhenti di bahu jalan.
Untuk sampai ke rumah, Raiz kena berjalan kaki hampir sepuluh minit.
Ketika turun dari bas, Raiz lihat ada seseorang duduk mencangkung di bawah tiang lampu. Seakan macam dikenalinya orang itu. Raiz menghampiri. Orang itu terkebil-kebil memandangnya sambil menggigit anak kemuncut.
"Wey! Siut! Aku ingat orang darat mana
tadi! Engkau rupanya! Apa kau buat tepi jalan malam-malam camni?"
Raiz bersuara sambil memeluk Naim yang terkekeh-kekeh ketawa.
"Aku tunggu kau baliklah! Wah! Orang UK ! Balik Malaysia jadi camni kau yek.. hensem nampak?" Naim menepuk-nepuk bahu Raiz.
Kegembiraan jelas terbayang diwajahnya. "Biasa la!
zaman bersedar, manusia pun kena berubah! Mana kau tau aku nak balik?"
Naim tidak menjawab soalan Raiz, cuma tersengih-sengih.
Raiz memerhatikan Naim dari atas hingga ke bawah.
Ada perubahan ketara pada sahabatnya.
Nampak berserabut, selekeh dan kakinya sedikit tempang.
"Apa kena dengan kau ni?Apasal kaki kau tu?
Lagi satu aku tengok kau ni macam ada masalah je..."tegur Raiz.
Naim kelihatan murung

"Aku memang ada masalah pun. Eh! kau ni terus balik rumah ke?"
Naim mengubah topik."Cadangnya gitulah!"
" Ala ! singgahlah rumah aku dulu! Aku dah lama tak borak dengan kau.
Banyak benda aku nak cerita. Bukan senang aku nak jumpa kau!"
pujuk Naim lalu menarik tangan Raiz, dan tanpa membantah, Raiz mengikut sahaja.
"Tak apalah, malam ni aku temankan Naim! Pagi esok aku balik la!
boleh terus siap untuk sembahyang raya!" kata Raiz dalam hati.
"Eh? Kau duduk sorang je ke? Mana mak ayah kau? Raiz kehairanan apabila
mendapati suasana rumah Naim sunyi sepi.
Malah rumah itu hanya diterangi cahaya pelita minyak tanah!
Naim menarik nafas panjang.
"Inilah! nasib aku malang betul Iz,lepas kau pergi UK dulu, macam-macam
terjadi kat aku! Mak ayah aku sakit, aku tak dapat sambung belajar sebab nak jaga diorang.
Terpaksalah aku buat kerja kampung. Tapi mulut orang jahat betul,
aku dituduhnya buat kerja-kerja mencuri. Kaki aku ni, tempang dibalun dek orang kampung la!" Terkejut Raiz mendengar cerita Naim.
"Setahun lepas tu mak ayah aku meninggal. Kau tau, takde sapa yang datang
nak uruskan jenazah, kecuali mak abah kau dengan pak imam je!" Naim terisak-isak.
Dia mengesat airmata dengan lengan bajunya yang lusuh. Raiz tergamam.
Tidak disangka-sangka nasib Naim sebegitu malang .
"Lepas mereka meninggal, hidup aku jadi tak tentu arah. Aku tak ada tempat nak mengadu. Tiap-tiap malam raya sampailah ke hari raya, aku tunggu tepi jalan, manalah tau kot-kot kau ada balik! Pasal aku tau kau sorang je boleh dengar masalah aku.
Semua orang cakap aku gila. Minah-minah kilang pulak tuduh aku nak mengenen diorang. Hishh! Aku cuma tunggu kau balik!
Salah ke? Kau kawan aku dunia akhirat. Diorang apa tau?
Tak peduli aku makan ke, minum ke! sakit ke! matipun diorang mesti tak ambil peduli!"
Suara Naim sedikit tinggi. Menunjukkan "Aku mintak maaf Naim
aku betul-betul tak tau hidup kau susah sampai macam tu sekali!" Raiz
menyuarakan rasa bersalahnya. Naim cuma tersenyum. "Tu la kau, pergi belajar jauh-jauh tu kenapa? Dah langsung tak dengar berita. Tengok-tengok balik dah jadi camni bergaya kau ye! Eh! Minumlah! rumah aku takde apa boleh dimakan. Ni je la!".
Naim menyorong gelas berisi teh sejuk dan sepiring biskut kering.
Hati Raiz sebak. Sampai begini susah hidup Naim!
"Aku mintak maaf Naim, sedih sungguh aku tengok kau ni!" Suara Raiz sayu dan pilu.
Naim senyum tawar. "Buat apa kau mintak maaf?
Aku jadi macam ni pun bukan kau punya angkara.
Dah nasib aku, nak buat camana. Kau dah balik ni, selalu-selalu la jenguk aku kat sini! ye.
Esok dah nak raya,aku mintak ampun maaf dengan kau dari hujung rambut sampai hujung
kaki..Halalkanlah makan minum aku selama kita berkawan.
Raya ni datanglah rumah aku ye!"
Mereka berbual hingga larut malam. Raiz tak sedar hingga pukul berapa.
Ketika matanya terasa berat, Naim menghulurkan bantal kecil dan tilam nipis sambil tersenyum. Terus Raiz tertidur..

"Astaghfirullah! Budak ni kat sini rupanya! Puas kita tunggu dia balik!"
Satu suara kuat menyebabkan Raiz tersentak dari tidur.
Terpisat- pisat Raiz bangun."Eh? Mak!"
terkejut Raiz lihat ibunya berdiri di depan bersama ayah dan
ahli keluarganya yang lain. Berpakaian cantik dan kemas..
"Yang kau tidur kat sini pagi-pagi raya ni kenapa?
Dah takde rumah nak balik?" jerkah ayahnya.
"Eh? Kenapa pulak diorang marah ni?
Raiz memerhatikan sekelilingnya.
Tiada gelas berisi teh... tiada biskut kering! Hanya daun-daun
kering yang bertaburan! Di tepinya terpacak batu nisan! Raiz melompat bangun.
Raiz pandang sekeliling.
Bukan satu sahaja batu nisan,ada dua,tiga, malah berpuluh-puluh lagi. Raiz mengelabah.
"Eh? Semalam saya pergi rumah Naim, mak... ayah!
"Kenapa?? Kau tengok... dekat kubur siapa kau tidur tu!" Raiz segera
mengamati tulisan jawi yang tertulis pada batu nisan.Abdul Naim bin Malik.
16 September 1975 - 27 Oktober 2003!
Raiz terpelangah.
"Mak! Malam tadi saya jumpa Naim mak!! Kalau dia takde, sapa yang saya
jumpa malam tadi? Bulan puasa pun ada hantu ke?"
"Budak ni...bulan puasa mana ada hantu! Naim dah tak ada!
Dia meninggal hari pertama menyambut puasa. Masa tu ribut, dia duduk dekat kubur arwah
mak ayah dia. Ada pokok tumbang tertimpa dia. Esoknya baru orang jumpa dia, dah tak ada.."
terang ibunya dengan suara pilu.
Raiz tambah terkejut.
Terfikirkan pengalaman malam tadi! 'bertemu' arwah
Naim di malam menjelang raya.
Kalau betul bulan puasa tak ada hantu! apakah yang Raiz temuisemalam?
Petunjuk apakah yang Allah ingin sampakan padanya terduduk disisi
pusara Naim, lantas dia teringatkan kata-kata arwah malam tadi.

"Kau dah balik ni, selalu-selalu la jenguk aku kat sini! ye.
Esok dah nak raya, aku mintak ampun maaf dengan kau dari hujung rambut sampai hujung kaki. Halalkan makan minum aku selama kita berkawan.
Raya ni datang lah rumah aku ye!" Serta-merta Raiz kembali duduk di sisi
pusara arwah Naim lalu menadah tangan.
Kalimah-kalimah ayat suci disedekahkan kepada arwah.
"Terima kasih kerana mengingatkan aku! semoga kau tenang dan aman disana !

> moralnya: jgn lupa kawan dan rajin2lah bertanya kabar
>
> ~Jika Anda Terpaksa Menjatuhkan Orang Lain..,Pastikan Orang
> Itu Bukan Rakan Yang Pernah Menolong Menaikkan Diri Anda.

"BOYFRIEND Application"!!!!

EVEN iF YOU HAVE A BOYFRiEND OR GIRLFRiEND- REPOST THiS!
SEE HOW MANY PEOPLE SEND THiS BACK TO YOU IN YOUR INBOX!

Ladies Title it "BOYFRIEND Application"
Guys Title it "GIRLFRIEND Application"

1. Your Name:
2. Age:
3. Fave Color:
4. Whats your sign?
5.Phone Number:
6. Location:
7. Height:
8.Hair (color and style):
9.Piercings/tattoos:

HERE COMES THE FUN ... ... ...
1. Are we friends?
2. Do you have a crush on me?
3. Would you kiss me?
4. ...with tongue?
5. Would you enjoy it?
6. Would you ever ask me out?
7. Would you make a move on me in a movie theater?
9. Would you take care of me when I'm sick?
10. Do you want to tell me something that you couldn't before?
11.Would you walk on the beach with me?
12. If you heard a rumor about me, would you defend me?
13. Do you/have you talked about me?
14. Do you think I'm a good person?
15. Would u take a nap with me?
16.Do you think I'm cute?
17. If you could change anything about me -would you?
18.Would you dance with me?
19.Would you come over for no reason just to hang out?

What Do You Think Of My?
1.Personality:
2.Eyes:
3.Face:
4.Hair:

W0ULD Y0U...
give me your number?_______________
kiss me?
let me kiss you?
watch a movie with me?
take me out to dinner?
drive me somewhere?
hug me?
buy me food?
take me home to meet your family?
would you let me sleep in your bed if i didn't have one?
sing car karaoke w/ me?
sit in the doctors office with me because I didn't want to go alone?
re-post this for me to answer your questions?
give me a piggyback ride?
come pick me up at 3 am because my car ran out of gas in the middle of nowhere?

D0 Y0U...
think I'm cute?
want to kiss me?
want to cuddle with me?

AM i...
____odd but fun?
____cute?
____funny?
____ cool?
____interesting to talk to?

Meaning of sleeping and kisses.... :-)

old couple sleeping style


new & hot couple sleeping style


Future planning & promise sleeping style


SAYANG & usually oldman &young women sleeping style


Trust each other sleeping style


After a fight sleeping style


women depends on man sleeping style


Too tired &normal sleeping style

Relationship getting bad to worst sleeping style


man wanted to leave a woman sleeping style

p/s: sori the pict is not very clear

MEANING OF KISSES

Kiss is the constitution of love code
if a kiss is the language of love, then we have lot to talk about.

METHODS OF LOVE

kiss on the ear = "I'm horny"

kiss on the cheek = "we're friends"

kiss on the hand = "I adore you"


kiss on the shoulder = "I want you"


kiss on the lips = "I love you"


holding hands = "We can learn to love each other"


A wink = "Let's get it on"


slap on the butt = "Watch out"


playing with the ear = "I can't live without you"


arms around the waist = "I love you too much to let go"


Pulling hair on head = "Tell me you love"


looking into each other's eye = "Let's get romantic"


holding on tight = "Don't let go"


road signs...

What will U tell your friends that U are staying at the road named?

How are you going to tell the taxi driver.........????

Driver : Nak ke mana cik?
Penumpang :
Saya nak ke bandar Sunway. Dekat jer, rumah saya kat Jalan Puki Mak U Lah...
Driver : Cik, kita ni orang Melayu. Tak boleh ke gunakan bahasa yang lebih sopan.
Penumpang :
Nak sopan macam mana lagi bang. Dah memang itu nama jalannya.
Driver : %$#@&*




> sOmeTiMeS tHe bESt WaY To HoLd, OntO sOmEtHiNG Is To LEt iT
> GO .......
>
> Jika kamu memancing ikan....
> Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
> hendaklah kamu mengambil ikan itu....
> Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
> semula ke dalam air begitu saja....
> Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
> ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi
> ia masih hidup.
>
> Begitulah juga .........
>
> Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
> Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA
> hatinya....
> Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
> Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
> dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia
> mengingatmu. ...
>
> Jika kamu menadah air biarlah berpada,
> jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah
> menganggap ia
> begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu. ...
> Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu
> menambalnya semula....
> Akhirnya ia dibuang....
>
> Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih
> dapat dipergunakan
> lagi....
> Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH
> seadanya....
> Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu
> menganggapnya begitu
> istimewa....
> Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan
> KESILAPAN bukan
> mudah bagi kamu untuk menerimanya. ...
> akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.
>
> Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu
> akan TERUS hingga
> ke akhirnya....
>
> Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
> yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan.
> Berkhasiat.
> Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
> Terlalu ingin mengejar kelazatan.
> Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
> Kamu akan
> menyesal.
>
> Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang
> insan..... yang pasti
> membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU. ..
> MENGASIHIMU. ..
> Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang
> lain.
> Terlalu mengejar kesempurnaan.
> Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik
> orang lain... Kamu
> juga yang akan MENYESAL....
> _________________
> Sesungguhnya keadaan kekuasaanNya apabila Ia menghendaki
> adanya sesuatu,
> hanyalah Ia berfirman kepada (hakikat) benda itu: "
> Jadilah engkau! ". Maka
> ia terus menjadi.

tanda-tanda sakit....

TANDA-TANDA SAKIT Risalah ini bagus untuk anda semua.
Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda :-

1.MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati).
i) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi.
Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.
ii) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
iii) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
iv) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja
v) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

2.HIDUNG

Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.
i) Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
ii) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.
Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
iii) Bersin
a. Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

3.BATUK
a. Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b. Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari memakan RG..
c. Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.


4.KERONGKONG
i) Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku
di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.
ii) Sakit kerongkong. Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.


5.BIBIR (Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman)
i) Bibir pucat
a. Sistem penghadaman yang lemah.
b. Perut mengandungi angin.
c. Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.
ii) Bibir kering dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.

6.MULUT DAN LIDAH : Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah.
i) Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.
ii) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.
iii) Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.


7.TELINGA: Berkaitan dengan buah pinggang.
i) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
ii) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.


8.KULIT Berpeluh :
a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.
b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.


9.RUAM DAN BISUL : Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.


10.KULIT GATAL DENGAN RUAM : Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.


11.KULIT PECAH DAN BERAIR : Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.


12.RAMBUT GUGUR : Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.


13.SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI
a. Sakit Sendi
i) Rasa panas.
Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda- tanda penyakit pirai (gout).
ii) Tidak rasa panas Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism) .
iii) Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.

b) KEBAS TANGAN : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.
c) KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN : Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.
d) KEBAS KAKI : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.
e) SAKIT TAPAK KAKI : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.
f) SAKIT TUMIT KAKI : Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.
g) RASA PANAS DI TAPAK KAKI : Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.
h) GATAL DI CELAH-CELAH JARI KAKI : Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).

14. TANDA-TANDA DALAMAN

A. KEPALA.
Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.

B. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA
Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.

C. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA
i) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
ii) Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.

D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA :Menandakan penyakit migrain.
E. BISUL TERJADI DI KEPALA
Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.

F. RASA PENING YANG MEMUSING
Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.


15. MULUT/KERONGKONG/ LIDAH
a. LOYA/MUNTAH . Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.
b. MUNTAH DARAH
i) Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong dan
ii) Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser.


16. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK : Tanda sakit jantung.


17. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT . Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman


18. KENCING
a) KERAP KENCING
Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran
b) AIR KENCING BERKAPUR Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
c) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.
d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.
e) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.


19. BUANG AIR BESAR

a) CIRIT-BIRIT/ KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.
b) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.
c) NAJIS BERDARAH
i) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.
d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.


20. BADAN

a) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.
i) Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.
ii) Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.
iii) Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.
iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.
b) BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan
c) BADAN TERASA PANAS .
Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
d) BADAN TERASA RINGAN :
Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.


21. RASA TAKUT MENGEJUT : Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.


22. CEPAT NAIK DARAH/MARAH : Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.


23. RASA BIMBANG DAN TAKUT : Sistem paru-paru yang lemah.


24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB :
i) Sistem jantung yang lemah.
ii) Sistem saraf otak yang lemah.
iii) Masalah pengaliran darah.


25. SUKA BERFIKIR DAN BERKHAYAL : Sistem penghadaman yang lemah.

banana o banana!!!!

Kaum wanita DINASIHATI memakan sebiji pisang sehari di awal pagi
untuk mencegah kanser, Dan ubat yang paling mujarab ialah meminum air

masak sebaik sahaja bangun dari tidur. Kos perubatan yang dapat

dijimatkan


Sebiji pisang (20sen) x 30hari = RM6.00 sebulan.

Kos makan pisang setahun RM6.00 x 12 bulan= RM 72.00

Kos makan pisang sepanjang hayat umur 60 tahun = RM 72.00 x 60

tahun = RM 4320.00 saja


Kos perubatan Kimoterapi yang dapat dijimatkan sekali rawatan x

8 Cycle =RM 40,000. 00 kos paling murah. Satu cycle je RM 5000.00 .

cancer menyerang semula jika kita tidak menjaga pemakanan dan

kesihatan kita.

____________ _________ _________ _________ ______

Going Bananas


Bananas... This is very interesting.
After Reading THIS, you'll NEVER look at a banana in the same
way again -


Bananas. Containing three natural sugars - sucrose, fructose and
glucose combined with fiber, a banana gives an instant, sustained and
substantial boost of energy.

Research has proven that just two bananas provide enough energy
for a strenuous 90-minute workout. No wonder the banana is the number
one fruit with the world's leading athletes.

But energy isn't the only way a banana can help us keep fit. It
can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and
conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression:
According to a recent survey undertaken by MIND amongst people
suffering from depression, many felt much better after eating a banana.
This is because bananas contain tryptophan, a type of protein
that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve
your mood and generally make you feel happier.

PMS: Forget the pills - eat a banana. The vitamin B6 it contains
regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anemia :
High in iron, bananas can stimulate the production of
haemoglobin in the blood and so helps in cases of anemia.

Blood Pressure:
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet
low in salt, making it the perfect to beat blood pressure.

So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed
the banana industry to make official claims for the fruit's ability to
reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power:
200 students at aTwickenham (Middlesex) school were helped
through their exams this year by eating bananas at breakfast, break, and
lunch in a bid to boost their brain power.

Research has shown that the potassium-packed fruit can assist
learning by making pupils more alert.

Constipation:
High in fiber, including bananas in the diet can help restore
normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting
to laxatives.

Hangovers:
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a
banana milkshake, sweetened with honey. The banana calms the stomach
and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels,
while the milk soothes and
re-hydrates your system.

Heartburn:
Bananas have a natural antacid effect in the body, so if you
suffer from heartburn, try eating a banana for soothing relief.

Morning Sickness:
Snacking on bananas between meals helps to keep blood sugar
levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites:
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the
affected area with the inside of a banana skin. Many people find it
amazingly successful at reducing swelling and irritation.

Nerves:
Bananas are high in B vitamins that help calm the nervous
system.

Overweight and at work?
Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure
at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps.
Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese
were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that,
to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar
levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep
levels steady.

Ulcers:
The banana is used as the dietary food against intestinal
disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw
fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It
also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the
lining of the stomach.

Temperature control:
Many other cultures see bananas as a 'cooling' fruit that can
lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers.
In Thailand , for example, pregnant women eat bananas to ensure their
baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affective Disorder
(SAD): Bananas can help SAD sufferers because they contain the
natural mood enhancer tryptophan.

Smoking:
Bananas can also help people trying to give up smoking. The B6,
B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them,
help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress:
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the
heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water
balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby
reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of
a high-potassium banana snack.

Strokes:
According to research in 'The New England Journal of Medicine
'eating bananas as part of a regular diet can cut the risk of death by
strokes by as much as 40%!'

Warts:
Those keen on natural alternatives swear that if you want to
kill off a wart, take a piece of banana skin and place it on the wart,
with the
yellow side out. Carefully hold the skin in place with a plaster
or surgical tape!

So, a banana really is a natural remedy for many ills. When you
compare it to an apple, it has four times the protein, twice the
carbohydrate, three times the phosphorus, five times the vitamin A and
iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in
potassium and is one of the best value foods around.

Monday, 17 November 2008

Tagging tagging tagging!!!!!!!!

It's tagging time! Oii! Jgn lari ah..! Peraturannya adalah:

1. Put the logo in your blog
Dh letak blum? Check!

2. Add a link to the person who is shared it with you
Izzaty Bassin

3. Nominate at least 7 other blog
*shaleen
*zila
*eriq
*hazelyn
*ana
*nisaq
*nnis
P.S Sesape pun been invited laa...jwb je

4. Leave a message for your nominees on their blog
Done

1. Take a recent pict of yourself or take a pict of yourself right NOW!
2. DON'T change your clothes, DON'T fix your hair..just take a pict.
3. Post the pict with NO editing.
4. Post these instruction with your pict.
5. Tag 7 (the nominations) people to do this!

shit shit shitlah!!!!!!


Remember him??
my friends such as shaleen, atie layla,lat you might remember him..
i want to kill him...

don't ask me why ask him..shit shit shit..
want to know the truth..
Chronology of the "killinghim" intention..

I sms-ed him last month just to ask about my things..
I don't know his contact num since the breakup on 1st of april
I sms-ed him on the 2 num that he had used to call me recently around two months ago..
yet a girl call from 1 of the num..
she admit that she do not know or recognise him but at the same time sounded soooo angry..
later he called me from his old num and marah2 jerkah2 why in the world i try to call him..
the truth is the girl is his new gf..
tomorrow the girl sms me and tell me "if i want to have him go ahead"
i said wtf i want him back i just asking how to contact him..
she keep sms-ed until i feel very marah n menyampah..
dia mungkin tak faham bahasa melayu when i said i just need to talk to my friend..
and i already said that i have somebody...nak tak nak i sent a mms a pict of me with a guy from class mate and mengaku that is my bf n bakal tunang..
later on that guy sms me n said that i am the punca dia putus dgn awek dia..
sedangkan awek tuh msg ckp yang dia dgn that guy belom ada ape2 lagi member jer..
mana satu aku nak percaya...dua-dua aku tak percaya sebenarnya..
n that guy boleh maki2 said all those menyirap punya perkataan..
dulu masa couple i never heard him saying all those words...
just because of a girl he said it..
he said that i'm S**L B***A B**I C***I..
do this all make sense??
the words that i choose to sent a msg to him in the first place bkn ayat mengada2 or mengorat k...ayat kwn2...friends...
the next day that guy marah lagi he thought i had sent a picture of me n him..
awek dia yang kaki belit..tak citer gmba tuh gmba aku dgn sape..
bukan gmba dia pun...baru dia apologize but its too late im hurt already..sooo dgn rasa marah..
i ask him to return all my belonging and rm200 my money that he lend from me..
(kejam sgt ke aku) wth...aku dah tlg dia cari tmpat praktikal kat sni...
bnyak cekadak plak...
and the best part is he admit that dia dah couple dgn that girl already 8 months..
as far as im concern i breakup with him on the 1st april...
april until october is only 6 months...soooo...
selama ni his cheating on me and aku ditipu..
at that time aku betul2 nak bunuh dia...menyampah marah and macam2 lagi..

the latest petang tadi awek dia plak msg aku
ni isi 2 msg dia
1 barua pnye pompuan
2hei pmpuan gedik.ko nak blk wit ko ehaku leh bg ko tnggu je k..dh tau laki nak tpu ko lg mau bg wit kat laki ko kna pk ko tu pompuan kite owg leh wat pe2 kt ko utk musnahkan hidup ko!

msg nih sgt buat aku marah...n dia sgguh tidak profesional lah..pasal laki nak serang aku..lantak aku mmg takde nye balas msg dia k...buang crdit aku jer...
sooo kesudahannya aku mmg tak percaya lelaki...
jgn nak salahkan aku k lelaki2 di luar sana...
since my father pun aku dah takcaya sejak dia ada affair dgn gf dlu.
.even skg dia dh tak mcm tuh pun aku still was2..
so aku smpai bile2 pun tak percaya pada laki..
i'm not being prejudis tp that is the fact that i had faced...
stakat nih aku masih ngucap n smbhyang...
soo don't worry aku tak akan bunuh sesape..lagi aku pun tak reti nak bunuh orang..

Sunday, 16 November 2008

a new person entering my life....



firstly my answer is i don't know what i'm doing..
2ndly, i accepting him because he seen so sincere
3rdly, i just need somebody that i can share sumthing..
4thly to be truth there is no love sparks..
from the beginning until now

i'm not blaming my self & i'm not blaming all guys..
but my "menophobic" (phobia with mens) & phobia to a relationship..
sometimes i'm blaming my disability..
i'm no longer the girl with brains and strength but only the girl with brain but no ability.
i used to be a sportswoman
i used to be very active
i used to involve in the school sports
i used to represent my school my college to sports tournament..
i used to be the goldmedalist of tenpin-bowling and other filed sports..
now i'm nothing more than just a burden to mama n ayah..
how am i supposed to trust men??
do they really have a pure heart??
don't ever teach me regarding relationship..
i have long sad story of relationship..
if i tell you...
you will be crying like a baby..but still i'll never cry in front all my friends
all my strength is people around me..
my friends are my strength and energy..
for them i smile..
and i'll never let them down...
because once i consider you my friends i'll always get your back..
thanks a million to friends in hard times and happy times...

having my own time... :-)


having my sweet alone time...
where am i rigt now????
in batu pahat in mamal stall in carrefour at this time 6.37.
ordering a plate of "roti sardin and a cup of mocha ice blended sitting alone beside my lappie n on9
this mamak stall have free wifi..hehehe
maybe tomorrow i'll be back to jb because now rite now i'm accompany my granmom..
what an angel ami right??hehe sure!!!i love my grandmom and grandad so much
i'll do anything for them.
even i who offer myself to drive them to bangi or kl if they had any meetings or reunion of any committee..

they are very active even they have long ago stop teaching..
whomever never saw them i'll post a picture the recent hari raya later..

Berakhir 1 penantian...

huh....aaahhh...
bunyi orang yang dah lega...all my paper dah melalui hari2 nya..hikhik
14th of nov is my last paper for this semester...

at first i feel very devastated i feel like giving up..i thought i will never this semester wif finishing my finals..all those days yang bersakit berpenat...
menangis sedih dah jadi garam dan gula hidup..ketawa dan gembira dah lama hilang menyepi..
tawa ang rakan2 nampak hanya tawa dalam tangisann.
hehe...hidup perlu di teruskan..
9 paper this sem... hopefully all those paper i will pass wif flying colours..
9paper 6 sitting paper..alhamdullilah sumernyer boleh dijawab
im not totally blank
now ku berserah pada tuhan...
hopefully result kali ini dapat membanggakan mama n ayah

i know that both of you feeling sad because you never get to see your first daughter convocation day...but ma, ayah there will be another chance..wait for my degree convocation..i'm going to make you proud...

Thursday, 6 November 2008

this respective MY name explaination is courtesy of
http://sakurasayang.blogspot.com/

E: has gorgeous eyes
L: is a very good kisser
L: is a very good kisser
I: is really sweet & romantic
E: has gorgeous eyes

S: makes people laugh
Y: is loved by everyone
A: crazy
H: stick to one
I: is really sweet & romantic
R: funny
A: crazy
H: stick to one

L: is a very good kisser
I: is really sweet & romantic
Y: is loved by everyone
A: crazy
N: is a very good kisser too!
A: crazy


betul ker nih???
Hanya jauhari mengenal manikam
itu ungkapan terbaik..as u know i am very abstract and personality berubah2
even my friends yang dari zmn skola dlu pun still
doesn't understand me..but in reality whomever i have call friends
u better be thankful because im always catch your back my friends...

cup cake owh cupcake..

sedapppnya klu ader org bagi cupcake yang cantik2 heheh
semalam b4 balek jb nek bas smpat lagi online tgk blog kawan kakak ecah..
dia gov worker tapi hobby dia baking n dia bnyak gak trima tempahan dari KRU pny staff la. celcom retail team lah
for all you yang memang suke cupcakes tgk lah blog nih

paper,proposal,paper,proposal,paper

paper or proposal???
paper mgt543 personal development ahad nih tapi proposal utk marketeers next sem kena siapkan jugak...aduyai..
siapkan proposal dlu kot..hehe
At this time 2 paper had passed... huh leganya..
4 more to go...
kat umah nih
dah lama tak balek...
tak tau nak tulis ape..
nanti2 je lah